030 30 399 20 Winkelwagen (0) Mijn LegalPlanet
Direct inschrijven

Direct inschrijven

Weet u al wat u wilt, maak dan hier uw keuze via onderstaande opties.

 
€169

Online cursus WWFT en UBO-register voor het notariaat

vr 31-03-23
12:00 - 14.00 uur
Online
2 SOMN / 2 KNB PE
 
 

Deze online cursus gaat zeker door! Het UBO-register voor rechtspersonen en personenvennootschappen is al enige tijd in gebruik (maar voorlopig niet beschikbaar vanwege uitspraak Europese Hof van Justitie). Opgaaf voor het UBO-register voor trusts en fondsen voor gemene rekening moet uiterlijk 1 april a.s. gedaan worden. Uit de evaluatie van de FATF en de beleidsplannen van het kabinet blijkt dat er veel aandacht is voor de juiste inschrijving van UBO’s in de UBO-registers. Dat is niet altijd eenvoudig. Notarissen (en andere WWFT-instellingen zoals banken en advocaten) zijn verplicht het UBO-register te raadplegen en discrepanties terug te melden. Het is noodzakelijk dat een notaris in overleg met client kan vaststellen wie UBO is om op de juiste wijze invulling te geven aan deze wettelijke plicht. Zolang het UBO-register niet te raadplegen is, geldt de terugmeldplicht niet maar de opgaafplicht wel. 

Tijdens deze cursus, die gericht is op het gehele notariaat bespreekt prof. mr. Birgit Snijder-Kuipers dit uitgebreid. Daarnaast komen de ervaringen met het UBO-register aan de orde.  De rol van het notariaat staat hierbij centraal. Tegen welke problemen loopt u als notaris aan sinds de invoering van het UBO-register en is de terugmeldplicht van toepassing als u een akte van aandelenoverdracht, uitgifte, fusie of splitsing heeft verleden? Birgit Snijder-Kuipers praat u op 31 maart a.s. bij tijdens deze live online lunchcursus. U kunt tot een week voorafgaand aan deze cursus concrete vragen en casusposities insturen. Deze behandelt de docent dan tijdens de cursus.

Het notariaat verzorgt de inschrijving van de oprichting en het KvK inschrijfnummer ontvangt men pas als ook de UBO van de op te richten entiteit is opgegeven. Het notariaat verzorgt derhalve de opgaaf van de UBO bij nieuwe rechtspersonen. Dit brengt de nodige risico's en verantwoordelijkheden met zich mee, waar de docent tijdens deze cursus ook uitgebreid bij stil zal staan.

In de cursus is onder meer aandacht voor:

Wilt u ook weer helemaal op de hoogte zijn? Volg dan deze lunchcursus op 31 maart a.s.

Enkele deelnemersreacties n.a.v. de eerdere edities van deze cursus:

"Birgit kan geweldig uitleggen." - De heer J.H.E. Reijners, Notariskantoor Roerdalen

Helder wat er besproken zou gaan worden. Zeer praktijkgericht en interactief, wat erg fijn was. Goed aan tijdsplanning gehouden. Goede organisatie.” - Anoniem

NB Dit is een online cursus die beschikbaar wordt gesteld via Zoom. U ontvangt voorafgaand aan de cursus gebruiksinstructies.

Doelgroep: het notariaat
Niveau: actualiteiten

 

Programma

 

Programma

11.30 uurOntvangst online

12.00 uurAlgemene inleiding UBO register

12.30 uurRol notaris

Inschrijvingsprocedure KvK
De verplichtingen, sancties en uitzonderingen bij de inschrijving van de UBO
Rol notaris bij opgaaf UBO
Aansprakelijkheidsrisico notaris
Inschrijving UBO op grond van welke documentatie (en in welke taal)
Terugmeldplicht
Eerste ervaringen

14.00 uurEinde online cursus

Sprekers

 
prof. mr. B. Snijder-Kuipers

Hoogleraar aan de Radboud Universiteit en kandidaat-notaris bij De Brauw Blackstone Westbroek

Meer