030 30 399 20 Winkelwagen (0) Mijn LegalPlanet
Direct inschrijven

Direct inschrijven

Weet u al wat u wilt, maak dan hier uw keuze via onderstaande opties.

 
€285

Nieuw! Tegenstrijdige belangen in theorie en praktijk

vr 13-03-20
13:00 - 16:30 uur
Breukelen
3 NOvA PO / 3 KNB PE
 
 

Tijdens deze cursus bespreekt prof. mr. Kid Schwarz het onderwerp tegenstrijdige belangen in theorie en praktijk. Bij invoering van de Wet Bestuur en Toezicht, per 1 januari 2013, is een geheel nieuwe regeling in Boek 2 ingevoerd ten aanzien van het omgaan met tegenstrijdige belangen. Tegenstrijdige belangen bij bestuurders  werden vroeger aangepakt door in te grijpen op de vertegenwoordigingsbevoegdheid. In dit nieuwe recht zoekt men de oplossing in het uitsluiten van deliberatie en besluitvorming door bestuurders en commissarissen, wanneer hen een tegenstrijdig belang aankleeft.

In deze regeling is ook het begrip tegenstrijdig belang ingeperkt, nu de wet nog slechts spreekt van persoonlijk directe- en persoonlijk indirecte tegenstrijdige belangen. Het begrip ‘functioneel tegenstrijdig belang’ leek, na het Bruil-arrest, verleden tijd. In jurisprudentie van de Ondernemingskamer blijkt dit begrip overigens bepaald niet buiten beeld te zijn geraakt.

Deze 'nieuwe' regeling in boek 2 leidt nog steeds tot belangrijke discussiepunten in wetenschap en praktijk. Vragen die spelen zijn bijvoorbeeld:

Na invoering van de nieuwe regeling bleek de noodzaak om ook het verenigingen en stichtingenrecht te moderniseren op het punt van omgaan met tegenstrijdige belangen. Ook deze plannen, die zijn neergelegd in het wetsvoorstel Bestuur en Toezicht Rechtspersonen, dat zeer binnenkort in stemming wordt gebracht in de Tweede Kamer, komen uitgebreid aan de orde.

Kid Schwarz behandelt de problematiek in het licht van diverse praktische vraagstukken.

Doelgroep: advocaten, notarissen, bedrijfsjuristen
Niveau: actualiteiten

 

Programma

 

Programma

Sprekers

 
prof. mr. C.A. Schwarz

Hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law en Universiteit Maastricht, partner Baker Tilly

Meer

Locatie

 
Hotel Breukelen, Stationsweg 91, 3621 LK Breukelen